Byplan

Nå er finalistene til arkitekturprisen klare

Se hvem de tre finalistene til årets arkitekturpris er.

– Det har vært en ubetinget fryd å jobbe med Oslo bys arkitekturpris. Det er bygget mye fint, og det er fantastisk gøy å få anledning til å se byen på en ny måte, gjennom disse prosjektene, sier Tanja Lie, ny leder av Rådet for byarkitektur.

Tanja Lie
Tanja Lie er leder for Rådet for byarkitektur.
Foto: Privat

Hun og resten av rådet delte seg i to grupper da de skulle vurdere de innsendte forslagene. De hoppet på sykkelen og syklet nesten fem mil for å se på utvalgte prosjekter. 26 av 40 påmeldte bygninger og anlegg passerte gjennom rådets nåløye. Av disse er 13 nominert og blir stilt ut på Fridtjof Nansens plass 11. september.

En økning fra 26 påmeldte i fjor til 40 i år er gledelig, synes lederen for byutviklingskomiteen i Oslo, Øystein Sundelin.

– Det er veldig gøy å se at så mange har blitt meldt på til prisen, det betyr at vi langt på vei har gitt rom for at arkitektur og kreativitet får lov til å utfolde seg. Oslo blir mer spennende når bygningene og det fysiske rommet både utfordrer og begeistrer.

Øystein Sundelin
Øystein Sundelin
Foto: Oslo kommune

Jeg håper arkitekturen og bærekraft fortsetter å utvikle seg sammen, vi ser eksempler på det over hele byen. Å møte klimautfordringene og bevare kloden er vår tids største oppgave, arkitekturen er åpenbart en viktig del av løsningen.

Tanja Lie tror bevissthet rundt og interesse for arkitektur er økende blant folk, og at den har vært det i flere år.

– En viktig tendens i det siste er at det offentlige føler et større ansvar for mer enn bare overordnet planlegging, og uttrykker engasjement for arkitektonisk kvalitet og nyskapning. Det blir spennende å se hva den nylig vedtatte Arkitekturpolitikk for Oslo vil føre til, om ambisjonene får fysiske følger, sier Lie

Finalister

Juryens begrunnelse: Krydderhagen

Boligprosjektet Krydderhagen
Krydderhagen
Foto: Gitte Paulsbo

Krydderhagen er både et stort boligområde og et område med høy tetthet. Samtidig skaper den tidløse og klart definerte arkitekturen et boligområde med karakter og identitet. Den enkelte bolig har en alminnelig standard, men berikes av nærhet til de kvalitativt gode uterommene og bygningsmiljøet utenfor.

Juryens begrunnelse: Munch brygge

Boligprosjektet Munch Brygge
Munch brygge
Foto: Lund+Slaatto arkitekter

Munch brygge er et byprosjekt bestående av to kvartaler med forretninger og serveringssteder på bakkeplan, en barnehage og 158 leiligheter. Anlegget forholder seg til viktige byrom, som adkomstorget for Munchmuseet og den vestvendte elvebredden for Akerselvas utløp, med åpne, bymessige funksjoner.

Det samlede utrykket tilfører byen varme og variasjon og arkitektur av spesielt høy kvalitet.

Juryens begrunnelse: Lakkegata Aktivitetspark

Lakkegata aktivitetspark
Lakkegata Aktivitetspark
Foto: Kirsti Mørch

Lakkegata Aktivitetspark er en skolegårdsutvidelse som også fungerer som en park for nærmiljøet. Parken har ulike aktiviserende elementer, som et skateområde, klatrevegger, balansestativ og karuseller, samt mange sittemuligheter. Gangsaksen gir en oversiktlig situasjon på en arena som stimulerer sosial og fysisk aktivitet, for barn og voksne.

Øvrige nominerte

  • Uranienborg skole og flerbrukshall (Bydel Frogner)
  • Boligprosjektet Munthes gate 29 (Bydel Frogner)
  • Boligprosjektet Nordre gate 20-22 (Bydel Grünerløkka)
  • «Ungen» Våghalsen 9 (Bydel Sagene)
  • Domus Juridica (Bydel St.Hanshaugen)
  • Oslo bussterminal (Bydel Gamle Oslo)
  • Tårnet kulturarena (Bydel Bjerke)
  • Valle Wood (Bydel Gamle Oslo)
  • Youngstorget 3 (Bydel St.Hanshaugen)
  • Bekkelagsbadet (Bydel Nordstrand)
Se bilder og mer informasjon om de 40 påmeldte her

Du kan besøke de nominerte

I tillegg til å se de 13 nominerte utstilt på Fridtjof Nansens plass, kan du også besøke dem. De nominerte åpner dørene 19. og 20. september, helgen etter utstillingsåpningen, i forbindelse med arkitekturfestivalen Open House Oslo.


Oslo blir mer spennende når bygningene og det fysiske rommet både utfordrer og begeistrer.

Øystein Sundelin, leder for byutviklingskomiteen i Oslo.

Fakta om Oslo bys arkitekturpris

Alle kan foreslå prosjekter til arkitekturprisen. Forslagene vurderes av Rådet for byarkitektur, som ledes av arkitekt Tanja Lie, med Plan- og bygningsetaten som sekretariat. Rådet nominerer sine kandidater til utstilling, pris og hedrende omtale for byutviklingskomiteen, som igjen avgir sin innstilling til forretningsutvalget i Oslo kommune. Prisen tildeles av forretningsutvalget.

Prisen består av en plakett som skal festes på byggverket, diplomer til prisvinnerne, samt et beløp på 50 000 kroner. Hedrende omtale kan gis inntil to nominerte prosjekter. Både vinner og hedrende omtale får diplomer.

  • Utstillingsåpning: 11. september på Fridtjof Nansens plass. Se utstillingen med finalistene og de nominerte.
  • Open House Oslo: Du kan besøke de nominerte 19. og 20. september. Les mer her.
  • Prisutdeling: Vinneren av Oslo bys arkitekturpris kåres 15. oktober.
Daglig leder Unner Sande og arkitekt Odd Øverdahl foran Vega Scene

Vega Scene: «Bærekraftig, vakkert og ujålete»

Vega Scene erobret Oslo bys arkitekturpris for 2019. Et bevis på at gode bygg kan lages på nøkternt budsjett.

Tanja Lie

Rådet som vil forbedre byen

De er en lavmælt gjeng, sjelden er de synlige i offentligheten. Men Rådet for byarkitektur setter spor etter seg.

Oslos ukjente perler

Vi er stolte av Slottet, av Akershus festning, av Operaen. Men Oslo er full også av mindre kjente bygg og bygningsmiljøer som vi kan oppsøke og glede oss over. Her er 30 gode forslag.



Publisert: 04. September 2020

Les også disse sakene