Havne­promenaden

Havnepromenaden i Oslo strekker seg fra Alnas utløp i sørøst til innerst i Frognerkilen i vest, en strekning på drøye 9 kilometer. Den skal tilkobles kyststien i begge ender og dermed inngå i et større turnettverk. Promenaden skal tilby mulighet for varierte tilbud hele året, den skal være allment tilgjengelig hele døgnet og den skal være tilpasset alle brukergrupper.

Har du en god idé til hva en 308 meter lang nyoppusset rådhusbrygge kan brukes til? Hvis svaret er ja, vil Oslo Havn veldig gjerne høre fra deg.
Havnepromenaden i Oslo er mer enn et byggeprosjekt. Har du lagt merke til kunsten som omgir deg når du går, sykler eller jogger langs promenaden?
Sørenga badstue (Foto: Einar Aslaksen)
Hvorfor reise til Sørlandet når du kan nyte urban kystkultur og kortreist sjø-, båt- og badeliv midt i tjukkeste Oslo? Nå skal Fjordbyen bli enda mer gøy på vannet.
Rådhusbrygge 4 og bygging av nytt fisketorg
Lurer du på hva som skjer bak presenningene på brygga nærmest Vestbanen og Aker brygge? Svaret er at arbeidene med nytt fisketorg på Rådhusbrygge 4 nå er i full gang.
Tufteparken
Kan et ni kilometer langt uterom vinne Oslos folkehelsepris for 2016? Svaret får vi fredag 27. januar.
Fiskehallen på Vippetangen
Mathall, restaurant, uteservering på tak og kulturarena. Det skjer masse spennende på Vippetangen.
Flyfoto av Rådhusplassen tatt i juni 2016
I sommer sa vi ja til planene om et fisketorg på Rådhusplassen. Nå kan det bygges en ny og moderne markedshall for salg av fersk fisk, skalldyr og andre råvarer fra havet.
sorenga_rolf_rolid
Oslos befolkning har oppdaget Fjordbyen, Havnepromenaden og sjøbadene. Sørenga sjøbad er en suksess. Folk finner veien dit og de er fornøyde.
ostein_langslet_dnt
Etableringen av kajakkbrygger og Friluftshuset til Den norske turistforening (DNT), bekrefter at Sørenga er bydelen der allmennheten får tilgang til sjøen. Friluftshuset til DNT Oslo og omegn ligger ytterst på Sørenga. Det ble offisielt åpnet av ordfører Marianne Borgen 21. mai, og med det åpnet et nytt lavterskeltilbud til publikum ved sjøen.
Vippetangen
Akvarium, flytende badstuer, gjestehavn for småbåter, veteranbåtkaier, sjøbad og et sted for fugletitting.
Vippetangen
Hva kunne du tenkt deg på «nye» Vippetangen? Nå kan du si meningen din om forslaget til områdeprogram som er på høring. Oslo kommune inviterer også til åpent møte om planene mandag 19. oktober.
Astrid Tveit åpning Havnepromenaden Plan- og bygningsetaten
Søndag 14. juni forenes byen og fjorden. Havnepromenaden strekker seg over ni kilometer, og hele Oslo er invitert til å delta på Norges lengste fest.
Havnepromenaden består av 9 delstrekninger og traseen er i varierende grad ferdig opparbeidet. Noen steder er den nylig opparbeidet, som på Tjuvholmen, på Langkaia og vestre del av Sørengutstikkeren. Andre steder er det behov for fysisk oppgradering, som for eksempel på Frognerstranda.
Grønlia har en sentral plassering i Oslo med Ekebergåsen i bakkant. I åsryggen er Sjømannsskolen og Ekebergrestauranten. Begge bygningene er viktige kulturminner av nasjonal interesse. I henhold til dagens regulering vil promenaden gå i et indre byrom, med jevnlig fysisk og visuell kontakt med sjøen.
Bispevika er et av de første arealene i Oslo havn som ble opparbeidet med brygger, og omhandles blant annet i Sverres saga. Middelalderbyen ligger innenfor den moderne havna, blant annet med vannspeilet som viser kystlinjen slik den var under middelalderen.
Den fysiske strukturen i Bjørvika bærer preg av hvordan funksjoner har utviklet seg i randsonen av den historiske bykjernen. De mange målpunktene, byrommene og transportsystemene som møtes her, gir et helt eget grunnlag for ferdsel og opphold.
Vippetangen er et kaiområde med høye bevarings­verdier. Akershus­neset med festningen og festnings­voller samt festnings­plassen er alt regulert til spesialområde bevaring. Vippe­tangen med fiskehallen, kornsiloen, skurene og kaianleggene med granittfronter er i sin helhet Oslos viktigste bevarte representant for den moderne havnehistorien.
Akershusstranda er en moderne utfylling, men oppleves som en del av Akershus festnings forterreng. Kaia rommer flere havneskur oppført omkring 1950. Skurene utgjør en sentral del av Oslos siste historiske, maritime miljø, og har verneverdi. Havnepromenaden langs Akershusstranda handler om gjenbruk og sambruk.
Rådhusplassen kan bli et springbrett, et startpunkt for å bevege seg videre langs promenaden eller ta fergene over til øyene og de muligheter som finnes der. Det anbefales nå å etablere små enkle destinasjoner eller oppholdsrom ytterst på bryggene som kan gjøre at muligheten for bevegelse ut på bryggene blir tydeligere.
Aker Brygge var et av de første eksemplene på gjenbruk av gamle industriområder i Norge. Havnepromenaden her danner en front mot sjøen og leder samtidig fra Rådhusplassen og fram til skulpturparken på Tjuvholmen.
Filipstad har vært under kontinuerlig utvikling og gjennomgått store endringer siden det ble utviklet til havneområde på slutten av 1800-tallet. Stikkord for havnepromenaden i dette området er sport og spill, en bystrand og promenaden på sitt bredeste!