PLANINNSYN: På www.planinnsyn.oslo.no kan du se hva som foregår i nærmiljøet ditt. Skriv inn din adresse øverst til venstre, og med noen få klikk får du fram kart med f.eks. «pågående byggesaker» eller «pågående plansaker». Klikk på prikkene og finn alle dokumenter knyttet til saken. Du kan få flyfoto og mye mer også. Se video nederst i saken.

Planinnsyn: På nett med byggene i byen

Nysgjerrig på hva som bygges på nabotomta? Nå kan du finne ut hva som skjer med et tastetrykk på kartet.

En ivrig gravemaskin lager et digert hull i en hage i Peder Ankers vei. Et par hundre meter mot vest står et stort hus tomt og forlatt på fjerde måned, og noen hundre meter mot nord er en rekke trær hugget på markagrensen. Hva foregår i nærmiljøet?

Svarene er bare få tastetrykk unna – for den som vil lete. I hagen skal det bli et svømmebasseng, det tomme huset skal rives og erstattes av fire boliger, og trehugsten skyldes at en ny turvei kommer mot Sognsvann. Det hele vist og forklart på fargerike kart og i nøyaktige dokumenter, åpne for alle.

Innsyn for alle

– Vi har en flott løsning som for få kjenner til, sier Elizabeth Kerr, enhetsleder for systemutvikling i Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo. Hun snakker varmt om Planinnsyn. En tjeneste rettet mot alle innbyggere, enten de er profesjonelle aktører som arkitekter, utbyggere, eiendomsmeglere – eller lokalpolitikere og «vanlige» folk som ønsker å følge med på hva som skjer i byen og i nærmiljøet.

– Vi har koplet saker og kart og har utrolig mye og god informasjon. Det er bare å forsyne seg, smiler Kerr.

Mange planer

Visste du for eksempel at Oslo har 7200 reguleringsplaner, den eldste helt fra 1902? På Planinnsyn får du informasjon om hvilke planer som gjelder i området du er interessert i. Snart kommer også hele «planhierarkiet» inn – med kommuneplan (kommer i planinnsyn når kommuneplanen blir vedtatt til sommeren), kommunedelplaner og reguleringsplaner: Det er bare å velge område – og klikke.

Og ikke mindre interessant: På detaljerte kart er alle pågående reguleringssaker og byggesaker markert. Fargede «kuler» viser hvor noe skjer, og ved å klikke på dem åpnes en oversikt over alle aktuelle dokumenter og tegninger. De fleste kan leses åpent, mens noen krever innlogging (med bankbrikke/MinID) av hensyn til personvern og sikkerhet. Sakene blir liggende tilgjengelig på kartet i fire år etter vedtak/gjennomføring.

– Vi har koplet saker og kart og har utrolig mye og god informasjon. Det er bare å forsyne seg
Elizabeth Kerr, enhetsleder i PBE
Planinnsyn
INNSPILL: De som har testet løsningen er positive, forteller Elizabeth Kerr og Sindre Vaagland, som har planlagt lanseringen i lang tid. – Og vi jobber kontinuerlig med forbedringspunktene som blir påpekt. Vi er glade for innspillene vi får fra engasjerte brukere, sier de.

– Folk må gjerne se hva naboen driver med. Plan- og bygningsetaten har et sterkt ønske om å gjøre informasjon mer tilgjengelig, og vi vil kontinuerlig utvikle tjenesten slik at flest mulig kan bruke den med utbytte. En stor og aktuell gruppe er huskjøpere, og de kan enkelt sjekke hvilke planer som gjelder i området der de vurderer å kjøpe, sier Sindre Vaagland, som arbeider med å utvikle PBEs elektroniske tjenester. 

Brukerundersøkelser

Da PBE i desember i fjor foretok en brukerundersøkelse, fant de at kjennskapen til nettilbudet var mindre enn de hadde håpet på.

– Samtidig var vi glade over å registrere hvor positive folk var når de fikk testet løsningen. Og vi jobber kontinuerlig med forbedringspunktene som blir påpekt. Vi er glade for innspillene vi får fra engasjerte brukere. Et av ønskene var en veiledningsvideo, for å få hjelp til å se mulighetene i tjenesten, sier Vaagland. Videoen er under utarbeidelse og blir snart publisert.

Mobilsatsing

Vaagland varsler også en ny mobilløsning. Da vil du raskt kunne orientere deg om byggesaker og reguleringsplaner på stedet der du oppholder deg. Etter hvert vil også flere temakart bli tilgjengelige, som Byantikvarens gule liste, naturmangfold, forurenset grunn og støykart.

– Tidligere måtte du møte opp i våre lokaler for å få tilsvarende innsyn. Nå kan du sitte hjemme og sjekke veldig mye, og vi legger stadig inn mer informasjon om de enkelte objekter. Vi ser at interessen for byutvikling kan være stor, ikke minst når utbyggingene er kontroversielle, sier enhetsleder Kerr.

– Vi er glade for innspillene vi får fra engasjerte brukere og jobber kontinuerlig med forbedringspunktene som blir påpekt.
Sindre Vaagland, PBE

Bruker du planinnsyn? Vi har spurt tre proffer…

LARS ROGSTAD: – Ja, jeg kjenner systemet og bruker det av og til. Rett og slett fordi jeg er nysgjerrig og vil følge med på byggeprosjekter i mitt nærmiljø. Bl.a. bygges det nå en stor sykkelvei i nærheten, og da jeg ikke fant ikke noe info på kommunens vanlige nettsider, gikk jeg til planinnsyn. Informasjonen der kan nok framstå litt kronglete, den er vel beregnet på fagfolk og involverte. Men tjenesten er fin og utgangspunktet strålende: Vi kan nå kikke forvaltningen i kortene, det er en viktig del av demokratiet.

KRISTIN PEDERSEN: – Ja, jeg bruker absolutt tjenesten, gjerne flere ganger i måneden. Jeg finner det jeg trenger, her er mye viktig informasjon som angår boligsalg. For meg fungerer nettløsningen helt optimalt, det er lett å finne saker og omreguleringer etc. i det aktuelle området. Fine, røde ringer på kartene! Dette er en utmerket og viktig tjeneste som jeg håper og tror brukes også av mine kolleger, vi er jo avhengige av å vite hva som skjer.

PETTER TANDSTAD: – Jeg bruker tjenesten mye, i hvert fall en gang i uken. Den er til stor hjelp. Man kan raskt få innsyn i planer og reguleringsvedtekter, det er bare å bruke datamusen og klikke. Selv jobber jeg mye med mindre saker og er dermed borti mye forskjellig, og jeg trenger oversikt over de ulike planer som gjelder i byen. Et mulig forbedringspunkt kan være å gjøre det mulig å printe ut kart. Det vil ikke kunne erstatte kartkjøp, men likevel være til god hjelp.

Se video under om hvordan du bruker kartet på planinnsyn