Gjestebrygge for fritidsbåter

I dag kommer de aller fleste til Langøyene med ferge fra Rådhuskaia i Oslo, men i fremtiden vil det også bli enklere for båtfolket å ta seg i land på øya. 

– Nordenden av øya skal sikres med ca. 240 meter spuntkai (en kaifront av metall) som vil hindre at bølgene graver ut masse og avfall. Erosjon er hovedårsaken til spredning av avfall, derfor skal det settes opp en spuntkai som skal gå ned i avfallsdeponiet og sikre sjøfronten mot erosjon. Da vil vi samtidig etablere en langsgående brygge med tilrettelegging for fortøyning av fritidsbåter. Det vil også bli en turvei langs nordenden av øya, sier Line L. Beydoun i Eiendoms- og byfornyingsetaten, som tror Langøyene vil bli enda mer attraktiv når øya åpner igjen i 2020.

Langøyene-kunst

Turi og Lukas nyter livet i strandkanten, den lille stranden rett nedenfor teltet har de helt for seg selv – til tross for at det er søndag og varmt sommervær. De har egentlig lite å klage på, livet på Langøyene er enkelt og det er godt å være her. Turi tar bilder av solnedgangen hver eneste kveld, og våkner til fuglesang og bølgeskvulp – eller feststemte rop og latter fra de som ikke vil sove bort sommernatta.

– 20 minutter fra Oslo sentrum, og så er du et helt annet sted. Det er jo helt fantastisk. Vi bader, griller, skravler, går tur i skogen eller på skattejakt, ligger i teltet og hører på regnet eller klatrer i trærne. Eller vi plukker gamle potteskjær i fjæra – for oss er det nemlig ikke søppel alt som kommer fra avfallsdeponiet, noe er kunst, smiler Turi, og fortsetter:

– Vi vet om flere som samler på Langøyene-kunst. En av naboene våre har pyntet opp hjemme med en hylle med porselen fra Langøyene. Det gir gode minner når vinteren kommer. Nesten litt synd at det forsvinner, sier 47-åringen, som egentlig bare savner vann og mer tilgang på strøm til å lade mobilen, ellers er alt helt perfekt.

– Vi trenger ikke fine restauranter, det er mye bedre å samles til felles grilling på stranda. Der sprer vi teppene våre utover og sitter og skravler til langt på natt, mens barna våre leker og løper trygt omkring, bekymringsløst. Sånn håper og tror jeg at det kan fortsette å være her på Langøyene.