Vi må være endring

– For å skape en ny fremtid for byen vår må vi starte med oss selv, endre litt på måten vi tenker om oss selv og om byen vår. Vi kan ikke skape endring uten å tenke annerledes. Det er som å gå rundt i fortiden, mens vi presser byen inn i fremtiden. Vi må være endringen selv, sa 16 år gamle Michelle, og fikk entusiastisk applaus fra rådhusets festsal – som for anledning var stappfull av ungdommer
 
– Begynn med de aller minste tingene. Start med et smil til en annen. Det er kanskje ikke så stort, men kan bety mye for andre, sa Abdullahi på 18. Hang Le på 15 vil ha mer fokus på miljø, og mener byen må legge til rette for mer kollektivtrafikk, mer kildesortering og gjøre det mer attraktivt å sykle. Kanskje en app kan friste folk til å bli mer grønne? 

14 år gamle Ayesha sendte en klar melding spesielt til lærere i Osloskolen: 
– Slutt å si «etnisk norsk», vi er norske alle sammen. Fra første skoledag lærer vi hvem som er etnisk norsk og hvem som er «utlendinger». Da føler mange av oss at vi ikke hører til, ikke er like bra, at vi blir ekskludert. Det vi trenger er mer kontakt mellom bydelene og mellom kulturer. Byen må bli inkluderende for alle.

Ali på 15 har fått mange nye venner fra hele byen og synes ungdom fra ulike bydeler må bli kjent med hverandre.
– Hver bydel bør bygge noe unikt som gjør at folk fra andre steder har lyst til å komme på besøk. På Furuset har vi for eksempel veldig mye fint å tilby, bibliotek, parqouranlegg og Verdensparken. Furuset er ingen ghetto, det er luksus. Tusen takk til Groruddalssatsningen, jubler han, og bobler over av entusiasme etter alt han har lært av Oslo, min by, mitt ansvar.

Vil øve innflytelse

– Vi tror på potensialet til alle ungdommer i Oslo, sa Nassima Dzair, leder og grunnlegger av InterBridge. Hun hadde vanskelig for å skjule sin stolthet da hun delte ut diplomer til de nye endringsagentene. Men prosjektet Oslo, vår by, vårt ansvar tok ikke slutt der. Tvert om, det er nå ungdommene skal sette det de har lært ut i livet, ta samfunnsengasjementet et skritt videre.

– Flere byutviklingsprosjekter har allerede kontaktet oss fordi de vil vite hva ungdommene ønsker. I november har vi blant annet bidratt under den store Bjørvikakonferansen i Oslo og ungdommene har lagt aktivitetsplaner frem til sommeren. Nå skal de blant annet besøke steder i byen hvor det øves innflytelse, som Stortinget. De skal også kurses for selv å bli kursholdere. Ambisjonen er å nå ut til minst 200 andre ungdommer i Oslo. Det skal bli spennende å se resultatene innen skoleferien neste sommer. Da skal vi forberede oss til å ta imot et nytt kull med endringsagenter, forklarer Dzair.

Ambassadører for byutvikling

Dana Jdid og Kirsten Kvam i Plan- og bygningsetaten er også opptatt av å støtte Oslo, min by, mitt ansvar videre. De mener prosjektet har utviklet gode ambassadører for byutvikling på ungdommenes premisser. 

– Ungdom kan ofte føle seg maktesløse i den store verden. Her kan de lære, føle seg viktige og oppleve at de faktisk blir hørt. Vi har gitt dem tilgang på verktøyet som allerede finnes, det er bare å ta det i bruk. Og med det engasjementet og handlingsevnen disse ungdommene har fått for byen sin, kommer de til å være pådrivere for god utvikling av sine bydeler og på tvers av bydelene. Det trenger Oslo. 

Se flere bilder fra workshopene og konferansen på Facebooksiden til InterBridge