Oslo bys arkitekturpris 2016 finalistene
FINALISTER: Ammerudgymmen (Foto: Tonje Brustuen), Bygdøy allé 4 (Foto: Roberto Di Trani) og Ullevål tårn (Foto: Nils Petter Dale) er årets finalister til Oslo bys arkitektpris.

Dette er finalistene til Oslo bys arkitekturpris 2016

Et utendørs treningsanlegg, et rehabilitert og modernisert nesten 100 år gammelt kontorbygg og et nyboligprosjekt kjemper om vinne Oslo bys arkitekturpris for 2016.

Ammerudgymmen, Bygdøy Allé 4 og Ullevål tårn, det er årets finalister til Oslo bys arkitektpris. Avsløringen kom under åpningen av utstillingen av alle de 25 kandidatene på Rådhusplassen i tirsdag ettermiddag. Mange trosset været og kom på åpningen.

– Årets tre finalister er både i form og innhold veldig ulike prosjekter. Til felles har de en sterk og stedtilpasset arkitektur som bidrar til å gi nye kvaliteter til byen, samtidig som de har høy arkitektonisk kvalitet i seg selv. Det er spennende! sier Ellen S. de Vibe, direktør i Plan- og bygningsetaten.


De tre finalistene 

AmmerudgymmenAmmerudgymmen

Kort omtale av prosjektet: På en resttomt langs t-banelinja er det bygget et utendørs treningsanlegg. Prosjektet er resultatet av et medvirkningsprosjekt med beboere på Ammerud. Til én og samme tid har området fått en park, et uformelt møtested og en lokalt forankret arena for lek og kreativitet.
 

Adresse: Ammerudhellinga 57, Ammerud
Bruk: Aktivitetspark
Arkitekt/Landskapsarkitekt: Eriksen Skajaa Arkitekter og Lala Tøyen
Belysning: ÅF Lighting
Byggherre: Oslo kommune, bydel Grorud
Areal: 3000 m²


Bygdøy alléBygdøy Allé 4

Kort omtale av prosjektet: Framgården fra 1921 har gjennomgått en omfattende rehabilitering og modernisering. Mens fasaden fremstår som nærmest uendret, er det gjort store grep innvendig. Det opprinnelige overlyset er reetablert og fører dagslyset ned fra loft til kjeller gjennom nye åpninger i etasjedekkene.

Adresse: Bygdøy allé 4, Frogner
Bruk: Kontor
Arkitekt rehabilitering: Hille Strandskogen Arkitekter AS
Opprinnelig arkitekt: Magnus Poulsson
Byggherre: Møller Eiendom Holding AS
Areal: 2700 m² BTA


Ullevål tårn Ullevål tårn

Kort presentasjon av prosjektet: En høyreist, trekledd bygningskropp med store vindusbånd og karakteristiske balkonger, kjennetegner denne nye boligblokken vest for Ullevål sykehus. «Tårnet» representerer et arkitektonisk friskt pust i et etablert blokkmiljø fra 50- og 60-tallet.
 

Adresse: Nedre Ullevål 5, Ullevål 
Bruk: Boligblokk
Arkitekt: Code: Arkitektur
Landskapsarkitekt: Dronninga Landskap
Byggherre: Solon Eiendom og Stolt utvikling AS
Areal: 4700 m² BTA

Fra 30 til tre

Det er stor variasjon blant kandidatene til Oslo bys arkitekturpris i år. Det er skoler, kontor- og næringsbygg, parker, sjøbad, en gjenbruksstasjon, et garderobehus, eneboliger og større boligprosjekter. 30 prosjekter ble foreslått, som igjen ble redusert til 25, før vi nå sitter igjen med tre finalister. 

– Årets priskandidater er prosjekter som alle innehar tydelige ideer og konsepter, elementer av innovasjon og er håndverksmessig svært godt gjennomført, sier Ellen Hellsten, leder av Rådet for byarkitektur, fagjuryen til Oslo bys arkitekturpris. 

De 25 kandidatene står utstilt på Rådhusplassen frem til 30. oktober. Utdeling av Oslo bys arkitekturpris skjer i Oslo rådhus den 13. oktober kl. 09.00 til 12.30. Prisutdelingen er åpen for alle.

Prisutdelingen arrangeres av byutviklingskomiteen, i samarbeid med Rådet for byarkitektur og Plan- og bygningsetaten. Utstillingen og prisutdelingen er en del av det utvidede programmet til Oslo arkitekturtienale.

Oslo bys
arkitekturpris

Med Oslo bys arkitekturpris vil kommunen hedre ny og god arkitektur som er et tilskudd til byen og dens utvikling. Målet med prisen er å stimulere til økt interesse for arkitektur og byutvikling i Oslo, samt vise frem den nyeste og beste Osloarkitekturen.

Hvem kan få prisen?
Bygg eller landskapsarkitektur som er nyskapende og fremragende, og som har høy kvalitet på konsept og gjennomføring kan vinne prisen. 

Se alle kandidatene for Oslo bys arkitekturpris 2016. 

Juryen har plukket ut 3 finalister som skal konkurrere om å vinne Oslo bys arkitekturpris 2016. 

Vinneren av årets arkitekturpris kåres i Oslo rådhus 13. oktober i år.

Prisen består av en plakett, som gis til byggherren og skal festes på byggverket, diplomer, samt et beløp på 50 000 kroner til arkitekten. Inntil to nominerte prosjekter kan gis hedrende omtale. Alle får diplomer.