Det nye veksthuset

Men det største prosjektet direktøren har på sin dagsorden, er det store, nye og etterlengtede veksthuset som i lang tid har vært under planlegging. Like etter at hun tiltrådte som direktør kom gladmeldingen om at Kunnskapsdepartementet ba Statsbygg starte nytt forprosjekt for veksthuset.

– Det blir et supermoderne veksthus hvor publikum kan oppleve fem ulike klimasoner: tropisk regnskog, tropisk tåkeskog, middelhavsklima, arktisk klima og ørken. Prosjektet er en del av Tøyenløftet og skal ligge på gressletten ved siden av parkeringsplassen der det pleier å være sirkus hver sommer, forteller Lindheim. Men det er fremdeles uvisst når veksthuset vil stå ferdig. Forprosjektet må fullføres, så må politikerne gi startbevilgning til prosjektet. Det skjer tidligst i 2018. 

Fargesprakende høst

– Ser du alle biene? spør Siggen Mortensen og peker. Bier og blomsterfluer svermer i hopetall rundt noen lange, lilla og hvite ranker som står ved Lids hus (tidligere Botanisk museum). De dufter kraftig og søtt.
– Det er høstormedruer. En klar favoritt blant insektene akkurat nå, fordi den blomstrer så sent. Ingen andre planter er like populære, sier Mortensen, som synes Botanisk hage er like spennende om høsten. I urtehagen viser hun frem kjente og ukjente krydderurter og fiberplanter. Duftene slåss om oppmerksomheten.

Litt lenger ned i hagen står Espen Hansen og Boye Telstad og studerer asiatisk vegetasjon. De har tatt turen fra Frogner for å nyte det fine været og se blader som gløder i rødt, gult, brunt og bronse. Telstad er i Botanisk hage for første gang, men tror ikke det blir den siste.
– Jeg har fått et prima førsteinntrykk, sier han. Hansen har derimot vært en god del i hagen, og synes det er kjempefint. Han liker å gå tur i hagen, spise lunsj eller ta en kaffe. 
– Hit kommer man for å kjenne på naturens ro og stresse ned. I dag skal vi også ta en tur opp i drivhusene og kanskje se på urtehagen, sier han, og understreker hvor deilig det er med et sted som er litt roligere og lydnivået lavere.  

Vakkert hele året

Tone Lindheim kan glede seg over stadig økende besøkstall, men hun ønsker at enda flere skal komme hit og oppleve det vakre skuespillet i naturen gjennom hele året.

– Store deler av befolkningen har bare vært her som barn. Vi jobber for at Botanisk hage skal være et sted som også voksne opplever som relevant. Derfor åpnet vi for at det ble arrangert utekino her med 600 besøkende for noen uker siden. Det var helt magisk. Vi håper at flere oppdaget at dette er et deilig sted å være, og at folk vil komme tilbake og benytte også de faglige verdiene vi har her. 

Direktøren påpeker at Botanisk hage og museene har en rekke tilbud og tradisjoner til alle årstider. 
– Idet snøen går, kommer løkblomstene og de vakre magnoliaene. I slutten av mai anbefaler vi det fascinerende duetreet med sine lommetørkleliknende kronblader. Da valfarter folk hit. Hele våren skjer det interessante ting. Botanisk hages venner arrangerer det populære vårtreffet. I år trakk det 10 000 besøkende som handlet planter for store beløp, alt dyrket frem og solgt av frivillige fra plantegruppen. Men også høsten er flott med sine sterke farger, og vinteren byr på fine silhuetter, sier Tone Lindheim.