Frivillig guide Siggen Mortensen fra Botanisk hages venner snuser inn lukten av planter og trær, og loser ByplanOslo entusiastisk igjennom Oslos oase på Tøyen. Hun forteller på inn- og utpust om alle de vakre og unike plantene og stedene som finnes her i Botanisk hage. Fra Oldemors hage for demente, pilehagen hvor barn kan utfolde seg helt fritt, via den ildrøde villvinen på Lids hus (tidligere Botanisk museum), og videre til urtehagen, osloplanter, skandinaviske fjellplanter, majestetiske trær og planter fra Himalaya og Nepal. Hun forteller om alskens urter, krydder- og belgplanter, og viser frem et insekthotell for pollinerende insekter. Ved  Systematisk hage trekker hun ut tre hemmelige skuffer i Linnés benk. 

– Jeg har vist rundt folk som feirer 50-årsdag eller som tar en runde i hagen som vorspiel til en helaften på byen. Noen er levende opptatt av planter, andre kommer hit for å trene eller rekreere. Mange ønsker bare et pustehull i en travel hverdag, mens unger leker og løper og hyler av fryd. Her hører jeg også mange ulike tungemål, og det er ikke bare fra turister. Oslos flerkulturelle befolkning er hyppige gjester her.

Frihet fra støy

– Vi ønsker inderlig at Botanisk hage skal ha en åpen og inkluderende stil og være for folk flest. 840 000 mennesker besøker hagen hvert år, det er veldig mange, sier Tone Lindheim, direktør for Naturhistorisk museum (NHM). Mens andre botaniske hager nedover i Europa ofte har én inngang med begrenset åpningstid og krever betaling fra de besøkende, har Botanisk hage på Tøyen fire innganger, adgangen er gratis og åpningstidene svært romslige – kl. 7.00–21.00 hver eneste dag.

– Det er viktig med en grønn og frodig oase i en fortettet by som Oslo. Her skal du kunne komme og ha en kontemplativ stund. Sitte på benk i sol eller skygge, tenke, la synsinntrykk prege dagen. Dette er et sted du kan få kunnskap om planter og ideer og inspirasjon til din egen hage, sier Lindheim. Hun understreker at det skal være stille i Botanisk hage slik at man kan høre fuglesang og risling av vann,  og slippe støy fra biltrafikk og anleggsmaskiner. Flere robotgressklippere rusler stille rundt, gjerne om natten, og et 50-talls biler er fjernet fra området.

– Dette er ikke en park hvor man kan spille fotball og bruke engangsgriller. Dette er en hage og den skal ta vare på plantene. Vi har totalt om lag 45 000 planter fordelt på 5500 ulike arter, flere av dem sårbare eller utrydningstruete norske planter. Botanisk hage har en rekke planter fra andre himmelstrøk med helt andre vekstforhold og annet klima. Det gjør det svært krevende å ta hånd om dem i Norge, og det må de som ferdes i hagen ta hensyn til.